367774

Badrum lagtext

INFORMATION

Försäkringar
Vad en badrumsskada i slutänden kommer att kosta bostadsrättsinnehavaren beror på fyra saker - skadeorsaken, bostadsrättsföreningens fastighetsförsäkring, bostadsrättsinnehavarens hemförsäkring och vad som står i bostadsrättsföreningens stadgar.

I en bostadsrätt ansvarar bostadsrättsföreningen i huvudsak för själva stommen med råa väggar, golv, tak och rör. Den enskilde bostadsrättsinnehavaren har i regel ansvar för ytskiktet - kakel, klinkers, matta och tapeter - vitvarorna och badrumsporslinet. Gränsdragningen görs i dels bostadsrättslagen, dels i bostadsrättsföreningens stadgar, vilket gör att det kan finnas skillnader mellan olika föreningar.
Om skadan uppstått på grund av en läcka från taket, som tillhör föreningens ansvar, ska alltså bostadsrättsföreningens fastighetsförsäkring stå för kostnaderna. Om det däremot handlar om brister i badrummet är den enskilde bostadsrättsinnehavaren ansvarig och då gäller det att ha rätt privatförsäkring.

Hemförsäkringen omfattar enbart lösöre och inte ytskikten. Den som äger en bostadsrätt bör därför teckna en bostadsrättstilläggsförsäkring. Villkoren skiljer sig emellertid en hel del mellan olika försäkringsbolag. Eftersom skadorna i våtrum har ökat och blivit en tung utgiftspost har allt fler försämrat villkoren vid badrumsläckage och många ersätter numera inte tät- eller ytskikt. Maxbeloppet för vad försäkringen ersätter kan också variera rejält, från 75 000 kronor till det dubbla.

Är badrummet gammalt bör man ta med i beräkningen att värdet skrivs ner med åldern. Är badrummet nyrenoverat måste arbetet vara fackmannamässigt utfört enligt branschens regler för att försäkringen ska gälla.
Om man ärvt skadan vid köpet har man två år på sig att reklamera till säljaren, men eftersom undersökningsplikten är långtgående är det svårt att få rätt i sådana fall.

Källa: Carita Lindborg, jurist på Konsumenternas försäkringsbyrå

 

Mer information:
http://www.sydsvenskan.se/bostad/article62266/Finn-tvingades-riva-hela-badrummet.html

http://www.sydsvenskan.se/bostad/article62267/Foreningen-betalar-lite---mendu-betalar-mest.html

Etiketter: badrum

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste nyheterna